Видове палети и тяхната употреба

При опаковането палетите са важно логистично оборудване. Палетът е преносима, твърда платформа, която е плоска и може да носи товара. Различни видове палети се използват за натрупване, съхранение, сглобяване или транспортиране на стоки. Те подобряват оперативната ефективност на склада, като позволяват лесно придвижване на подредени стоки с помощта на машини или инструменти, като мотокари и палетни крикове.

Налични са няколко вида палети – многократни или разходни, направени от дърво, пластмаса или метали и сглобени по различен начин – обратими, подреждащи се и т.н. Всеки от тези палети има уникални приложения, които вие сте на път да изследвате!

Знаете ли че?

Разпознават се шест стандартни размера за палети:

1219 мм × 1016 мм в Северна Америка,

1000 мм × 1200 мм в Европа и Азия,

1165 мм × 1165 мм в Австралия, в Северна Америка, Европа и Азия,

1100 мм × 1100 мм само в Азия  

1200 мм × 800 мм само в Европа.

Но има и други размери, които често се използват в различни индустрии.

Видове палети: пластмасови, дървени, метални, картонени

7 вида палети въз основа на конфигурацията:

Палетите също се предлагат в различни размери и стилове. Те могат да имат горна и долна палуба или да бъдат подсилени с хоризонтални дъски, наречени стрингери. От най-популярните видове палети сме изброили 7 по-долу.

#1 – Ротационно формовани палети

image
Ротоформованите палети се изработват по метода на ротационно формоване. Те са икономични, предлагат се в стандартни размери и могат да бъдат подобрени с помощта на стоманени рамки, за да се увеличи носещата им способност. Ротоформованите палети се използват в индустрии, където хигиената е приоритет.

#2 – Инжекционно формовани палети
image 1
Инжекционно формованите палети са плоски палети, налични в стандартни размери и цвят. Използват се за повдигане на товари по време на транспортиране и могат лесно да се преместват с мотокари, товарачи или крикове. Инжекционно формованите палети, направени с HDPE, могат да се мият, не са корозионни, рециклируеми и издръжливи.

#3 – Палети за блок/палуба
image 2
Блок палетите могат да се повдигат от четирите посоки. Горната палуба се поддържа от дванадесет колони. Може да има или да няма долна палуба. Блок палетите осигуряват висока ефективност на работа и могат да бъдат изработени от дърво, пластмаса или метал.

#4 – Стрингер палети

image 3
Стрингер палетите предлагат допълнителна опора спрямо блок палетите. Две дъски, минаващи между горната и долната палуба в два противоположни края на палета осигуряват допълнително укрепване. Но това означава, че палетите за стрингер могат да се повдигат само от две отворени страни. Предлагат се и палети с четири посоки, където стрингерът има прорез, позволяващ на мотокарите да вдигнат палета.

№ 5 – Палети с двойна лицева страна
image 4
Повечето палети обикновено имат само горна палуба. Палетите с двойно лице имат горна и долна палуба и могат да се използват и от двете страни. Те са здрави и могат да се използват за тежки задачи.

#6 – Палети с двойни крила
image 5
При палетите с двойно крило горната и долната палуба се простират отвъд стрингерите, за да предложат допълнителна повърхност; което прави тези палети полезни за транспортиране на голям брой стоки наведнъж.

#7 – Палети от масивна палуба
image 6
Палетът от масивна палуба има един непрекъснат лист, обикновено изработен от дърво, метал или пластмаса, без разстояние между тях. Те са лесни за почистване и транспортиране и са полезни при преместване на по-малки предмети.

Намиране на подходящия палет за вашия бизнес

Палетите са важно складово и транспортно оборудване. Типът палет, размерът и товароносимостта, които отговарят на вашите нужди, зависят от вашите бизнес изисквания. Дървените палети са най-често използвани, докато пластмасовите палети имат дълъг живот и висока възможност за многократна употреба. Основните неща, които трябва да имате предвид са:

Тип продукти: най-важният аспект, който трябва да вземете предвид, са стоките, които ще транспортирате или изпращате. Теглото на стоките, вида, може да ви помогне да определите вида на палета (дървен, пластмасов или метален), който да използвате. Например пластмасовите палети са идеално пригодени за храни или напитки.

Размери на опаковката: ширината и височината на опаковката, заедно с броя на артикулите, които трябва да бъдат изпратени, ще ви помогнат да определите размера на палета, който да изберете.

Честота на използване: ако имате нужда от палет за еднократна пратка, можете да помислите за използван или ремонтиран палет. Ако ще трябва да използвате палета често, аспектът на чупливост на избрания от вас материал става важен.

Дестинация за доставка: ако планирате да изпратите пратката си в чужбина, избраният от вас палет ще трябва да отговаря на разпоредбите на ISPM 15. Пластмасовите палети стават подходящ вариант в този случай.

Условия на транспортиране: среда за съхранение и транспортиране и температурата са от решаващо значение при вземането на решение за палетен материал. Например, дървени или хартиени палети може да са податливи на влага.

Бюджет: минимизирането на разходите за транспорт и доставка е често срещано предизвикателство в опаковъчната индустрия, където бюджетът за палети става важен фактор. Първоначалната инвестиция може да намали дългосрочните разходи.

Надяваме се, че това ръководство ви е помогнало да изберете правилния тип палети за вашия бизнес.

THE LATEST FROM OUR BLOG

The latest in freight forwarding

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ТРАНСПОРТНА УСЛУГА?
МОЛЯ ИЗПРАТЕТЕ ВАШЕТО ЗАПИТВАНЕ!

+359 2 854 8000

Имате въпроси?

office@evrobul.com

Имате въпроси? Свържете се с нас.

0895 697 410

Имате въпроси? Свържете се с нас.