Дългосрочни решения за облекчаване на претоварената глобална верига за доставки

001 150x150 1

Блокирането и протоколите за социално дистанциране доведоха до значителен спад в покупките през 2020 г., последвано от нарастващо търсене, тъй като страните започнаха да отварят отново икономиките си през 2021 г. Превозвачите, спедиторите и бизнесът опитаха различни решения – от наддаване един на друг за контейнери до наемане на кораби и закупуване собствени контейнери. Това направиха шведският гигант Ikea и американските марки Home Depot и Walmart, за да се справят с недостига на продукти в краткосрочен план. И така, какво може да се направи в дългосрочен план?

Доставка с ЖП

Гиганти като Ikea изпращат товари по железопътен транспорт от Китай до Европа, използвайки временни складове за съхранение и разпространение. Ikea инвестира в междинни складове в Азия, в страни като Тайланд, Индонезия, Индия, Виетнам и Китай.

Автоматизация на данни

Автоматизирани контролно-пропускателни пунктове са инсталирани на големи пристанища като Гьотеборг в Швеция, като сканират всички контейнери, разтоварени на пристанището. Автоматизацията намали времето на празен ход с около 30 процента. Автоматизираните порти идват с оптично разпознаване на знаци, което може да чете чекови пломби, предупредителни етикети и номера на контейнери, съкращавайки времето за обръщане на кораба до 25 минути. За разлика от тях средното време на завой е 56 минути в останалата част на Европа. Автоматизираните терминали в Гьотеборг са удвоили наличния капацитет на пристанищата и са осигурили 24/7 услуга.

Изграждане на нови кораби

Построяването на нови търговски кораби отнема около 2 до 3 години, така че всички товарни кораби, пуснати в експлоатация сега, няма да могат да облекчат кризата във веригата за доставки в краткосрочен план. Експертите по корабоплаването обясняват също, че търговските кораби са скъпи и струват до 200 милиона долара за брой. Поръчването на дузина кораби може да бъде скъпа грешка, ако превозвачите ще се нуждаят от тях само през следващите няколко години. Нещо повече, търговските кораби станаха по-големи през последните десетилетия, като някои превозват около 24 000 контейнера на борда. Проблемът с големите кораби е, че те се нуждаят от огромни кранове и дълбоки, големи пристанища, за да акостират. Допълнителен проблем е фактът, че големите търговски кораби изискват значителни ресурси по отношение на пристанищен персонал и складиране. Според експерти по корабоплаването по-добро решение може да бъде инвестирането в кораби със среден размер, които биха могли да подобрят пристанищните процеси, като осигурят по-непрекъснат поток от товари и контейнери. Малките кораби, превозващи 14 000 TEU (двадесетфутова еквивалентна единица) контейнера вместо големите, превозващи 20 000 TEU, биха могли да намалят времето за доставка и да ускорят транспорта. По-малките плавателни съдове също облекчават натоварването на автомобилния транспорт, транспортирането на товари с камиони, влакове и захранващи кораби. Освен това големите кораби се използват само за придвижване на товари от Азия към Европа, като се спират в множество пристанища за товарене на контейнери, преди да отплават за Европа.

Преосмисляне на бизнес модели

Досега предприятията бяха прекалено зависими от отделни фабрики на хиляди мили от производствени мощности и места за търговия на дребно. Този подход спестява пари и складово пространство принципно, но разчита на веригите за доставки, които не винаги функционират както трябва. Според икономисти е време за преосмисляне на навиците и изграденото поведение на потребление. Отговорното потребление може да помогне за облекчаване на напрежението на глобалната верига за доставки.

THE LATEST FROM OUR BLOG

The latest in freight forwarding

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ТРАНСПОРТНА УСЛУГА?
МОЛЯ ИЗПРАТЕТЕ ВАШЕТО ЗАПИТВАНЕ!

+359 2 854 8000

Имате въпроси?

office@evrobul.com

Имате въпроси? Свържете се с нас.

0895 697 410

Имате въпроси? Свържете се с нас.