Слънчевите клетки по пътищата, нова посока за енергийния преход на Европа

Заедно Германия, Белгия и Холандия имат над 800 000 километра пътища, които могат да се използват за някои енергийни нужди.

На 400-метров участък от магистрала в Холандия звуковите бариери не само намаляват шума, но и създават зелена енергия за 60 местни домакинства, тъй като са оборудвани със слънчеви панели. Тази пилотна схема за възобновяема енергия вдъхнови ‘Rolling Solar’, европейски проект, който има за цел да създаде повече енергия от пътищата по рентабилен и ефективен начин, зползвайки фотоволтаици.

Финансиране от ЕС

Общата стойност на проекта „Rolling Solar“ е 5,7 милиона евро, като над 2,8 милиона от тях са финансирани от Европейската кохезионна политика. Около 20 индустриални партньори и лаборатории от три държави (Германия, Белгия и Холандия) също са част от проекта. В звукова стена в Росмален в Холандия те експериментират с три вида слънчеви клетки с основна цел намаляване на разходите. В Heijmans, партньор на проекта „Rolling Solar“ и компания за недвижими имоти, строителство и технологии, те тестват тези нови панели. Мениджърът по иновации в Heijmans, Стийн Феркюлен, вярва, че слънчевите клетки в пътищата и в звуковите бариери са “много полезно решение за енергийния преход”, тъй като те използват двойно земя и пространство те придават на съществуващите структури още една функция.

Трансгранично сътрудничество

Друга от целите на проекта е да се развие устойчиво трансгранично сътрудничество и да се споделят умения между изследователските и промишлените сектори. В лаборатория в Айндховен се разработват тънки и гъвкави фотоволтаични клетки, изработени от силиций-кадмий в различни форми. Целта е да се премине от изработка по поръчка към масово производство. Петер Тоонсен, ръководител на проекта в “Rolling Solar”, описва това, което правят в Айндховен, като предварителна разработка в малък мащаб на крайния продукт. Те тестват оборудване с малък размер, за да проверят неговата устойчивост на всякакви въздействия на околната среда, като влага и различни видове газове, които обикновено са в атмосферата. Това се прави, за да се провери дали продуктите ще издържат. След като това бъде установено, те произвеждат технологията в по-голям мащаб. В Генк в Белгия има още една фотоволтаична звукова бариера в кампуса Energyville. Три различни типа слънчеви клетки са свързани към мрежата там. Температурата и механичните деформации се измерват внимателно. Там вече се обмислят и следващите етапи. Майкъл Даенен, професор в университета Хаселт, партньор на проекта, казва, че все още има някои препятствия пред производството на енергия от пътища и звукови бариери. Все още има някои съмнения кой притежава енергията, която произвеждат и кой може да поддържа панелите в случай на авария. Той вярва, че тези въпроси ще бъдат решени в последващи проекти. Засега в кампуса Energyville те се концентрират върху „да го направят по-евтино, да премахнат правните аспекти и да се съсредоточат върху бизнес икономически модели“.

THE LATEST FROM OUR BLOG

The latest in freight forwarding

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ТРАНСПОРТНА УСЛУГА?
МОЛЯ ИЗПРАТЕТЕ ВАШЕТО ЗАПИТВАНЕ!

+359 2 854 8000

Имате въпроси?

office@evrobul.com

Имате въпроси? Свържете се с нас.

0895 697 410

Имате въпроси? Свържете се с нас.