AlpInnoCT:  европейският проект, използващ интермодален транспорт за защита на Алпите

Алпите имат чувствителна екосистема, през която минават повече от два милиона камиона всяка година. Този пътен товарен трафик причинява задръствания, шум и замърсяване на околната среда. За да се противодейства на това, европейски проект, наречен AlpInnoCT (Алпийски иновации за комбиниран транспорт), има за цел да повиши ефективността на комбинирания транспорт, система, при която се използват последователно поне два вида транспорт, като железопътен, вътрешни водни пътища или море. Пътят се използва възможно най-малко.

Преминаване към влакове

Въпреки това, 95% от ремаркетата не са проектирани да се прехвърлят от камион на влак. През последните години решение на този проблем беше намерено в платформите Nikrasa, които са в основата на този проект. Платформите Nikrasa работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Алберт Бастиус е главен оперативен директор в TX Logistik AG, партньор по проекта AlpInnoCT. Той казва, че целта им, когато разработват NIKRASA е била да създадат „платформа, която покрива повечето видове ремаркета“. Според него около 94% от сега съществуващите ремаркета на пътя могат да бъдат натоварени с него. TX Logistik използва 100 от тях.

Алпийски проект

В AlpInnoCT участват четирима членове на Европейския съюз: Германия, Австрия, Италия, Словения и Швейцария. Общият и бюджет е малко над три милиона евро, 2,5 милиона от които са финансирани от Европейската кохезионна политика. Някои от основните цели на проекта са намаляване на времето за съхранение и изграждане на нови терминали и зони за маневриране.

По-добре за околната среда

15-те партньора на AlpInnoCT споделят препоръките и насоките на проекта. Карл Фишер, управляващ директор на Logistik-Kompetenz-Zentrums (LIZ) Prien ръководи проекта и казва, че предизвикателствата на интермодалния транспорт са както икономически, така и екологични.      „В алпийския регион можем да поставим 30 ремаркета в един влак. Следователно можем да спестим 29 шофьори на камиони с един локомотив. Това е важен принос за икономиката. Нямаме повече шофьори на камиони. Така че имаме коефициент 1 до 29! И можем да намалим CO2 с 80%“, обяснява той. Въпреки това, от гледна точка на автомобилния транспорт, мениджъри като Томас Еберл от Eberl Internationale Spedition GmbH & Co KG, друг партньор на проекта AlpInnoCT, посочват, че международният транспорт е обект на строги разпоредби, които варират в различните страни. Той твърди, че гъвкавостта е най-важното нещо, което пазарът изисква. “Нашият еталон е пътят и ако желаем железниците да следват примера, те трябва да бъдат гъвкави. Логистичните и транспортните компании също трябва да бъдат гъвкави”, добавя той.

Целта на Европейския съюз е да прехвърли 30% от автомобилния товарен транспорт към железопътен или воден транспорт до 2030 г. и 50% до 2050 г.

THE LATEST FROM OUR BLOG

The latest in freight forwarding

ИМАТЕ НУЖДА ОТ ТРАНСПОРТНА УСЛУГА?
МОЛЯ ИЗПРАТЕТЕ ВАШЕТО ЗАПИТВАНЕ!

+359 2 854 8000

Имате въпроси?

office@evrobul.com

Имате въпроси? Свържете се с нас.

0895 697 410

Имате въпроси? Свържете се с нас.